Brodera logga på kläder

Att brodera sin logga på kläder är ett snyggt sätt att profilera dig och den verksamhet du vill göra reklam för. Du kan göra det själv genom att skaffa en symaskin som passar för ändamålet eller lämna det till ett företag som är specialiserade på detta. Brodyr passar bäst för lite kraftigare tyger och är inte alltid lämpligt för till exempel t-shirts.

Om du ska göra broderiet själv eller lämna bort det till någon annan beror helt på din egen kunskap, intressen och förutsättningar. Det som avgör är också vad det är du vill ha broderat, på vad det ska broderas och hur det ska se ut. Hur mycket är det som ska broderas och hur pass professionellt ska det vara?

Brodera själv

Det finns väldigt bra symaskiner som kan göra broderier utifrån dina önskemål. Ett alternativ för dig som har ett stort intresse för att sy och/eller göra broderier samt har erfarenhet av detta. Beroende på vad det är du vill ha broderat så kan detta vara ett alternativ om du vill investera i en sådan maskin. Det är en investering som kostar en del så du bör ha planer på att använda den under en längre tid och till flera projekt. Det kan fungera utmärkt om du vill brodera namn, figurer eller mönster. Har du ingen logga men vill utforma en så kan du anpassa den till maskinen och de kunskaper du har. Maskiner som kan brodera finns i olika prisklasser från några tusen upp till hundratusen.

Ska du brodera på en mer professionell nivå i form av att starta företag så var noga med att välja en maskin som uppfyller dina behov. Tänk gärna framåt så du även har möjlighet att utvecklas tillsammans med maskinen.

Maskinbroderi

Har du en logga där det är viktigt att broderiet överensstämmer med originalet kan det dock vara en bra idé att lämna över till personer som är yrkesverksamma inom denna bransch. Detsamma gäller om det är en engångsbeställning eller ett mindre antal plagg.

Broderade loggor är ett snyggt sätt att profilera ditt företag. Att göra just er unika och få era kläder att synas. En logga kan broderas direkt på kläderna, vilket kallas direktbrodyr. Det går även att brodera på ett märke som sys fast på kläderna senare.

Du kan utforma hur du vill att broderiet ska se ut när du gör beställningen. Om du till exempel ska beställa broderier för ett lag där det ska vara olika namn och nummer på varje plagg kan du själv lägga in uppgifterna och se hur det kommer se ut.

Pris

Om du inte har så många plagg som du vill profilera så är brodyr ett bra val då tryck kostar mycket mer i startkostnad och du behöver komma upp i större kvantiteter för att priset ska gå ned. Det lämpar sig också särskilt väl för motiv med många olika färger. Priset påverkas av hur stort broderiet ska vara och hur många olika trådar som behöver användas.

Lämplighet

Brodyr funkar bäst på lite kraftigare material, plagg med lite högre prestige som businesskjortor och pikétröjor. Kraftigare material minskar risken för att tyget drar ihop sig kring broderiet. T-shirts är svåra att brodera snyggt, även om det kan gå att göra om man använder en förstärkning under trycket ( i form av en tyglapp).

Hållbarhet

Brodyr är mer hållbart än tryck då det håller färgerna bättre vid tvätt. Det ser snyggt och exklusivt ut längre. Det är särskilt lämpligt för till exempel arbetskläder som används ofta och tvättas men ändå måste fortsätta se representativa och snygga ut.

Brodyr ger även intryck av mer klassisk stil då brodyren blir upphöjd och mer framträdande och håller sig en längre tid. För vissa plagg är brodyr det bästa alternativet som t.ex. kepsar och ytterplagg. Dragkedjor och sömmar kan vara i vägen vid tryck men behöver inte vara ett problem vid broderiet.

Maskinbroderi

För att kunna brodera rätt mönster behöver du ha ett original av ditt önskemål. Det kan vara en bild, text eller logotyp som du vill ha broderat. För att få ett bra resultat bör originalet vara vektoriserat, det vill säga att det kan förstoras och förminskas utan att förlora i kvalitet. Vektorgrafik består av linjer och kurvor som definieras av matematiska objekt som kallas vektorer. En vektoriserad fil har till exempel filformatet .eps, .pdf eller .ai. Det kan även fungera med en högupplöst bildfil. Dessa filer har till exempel filformatet .jpg, .bmp, eller .tif. Utifrån det vektoriserade originalet tas ett mönsterkort/brodyrkort fram i ett specialanpassat program. Mönsterkortet är en instruktion till hur stygnen ska läggas för att det ska motsvara ditt original.

Plagget sätts fast i en ram med ett mellanlägg (som kallas backing). Ramen fästs sedan i broderimaskinen som läser av mönsterkortet. Det finns två olika kategorier av broderier: med eller utan bottenplatta. Är broderiet litet så används inte bottenplatta. Däremot behövs bottenplatta när broderiet är stort och bakgrunden är fylld av trådar.

Broderade märken

Broderier kan göras på separata märken. Dessa kan sedan sättas fast på kläder, väskor m.m. De kan vara sydda i kanterna eller skurna och de kan sedan sys eller strykas fast på t.ex. kläder. Märken kan vara lämpliga att sälja eller ge bort. Det fungerar också bra om man inte vet vilka kläder som ska märkas upp. Ett märke kan visa vilken förening du tillhör, en organisation eller något annat som du vill marknadsföra. Märken passar också om du vill uppmärksamma något som ett pris, en belöning eller bevis på något som har uppnåtts. Några exempel är scoutmärken, märken som högskolor och universitet har till sina studenter, turistattraktioner, olika lag inom hockey och fotboll m.m.

Det finns flera olika sätt att brodera på kläder. Bara fantasin sätter gränser och du kan få broderierna som du vill ha dem. Börja med att fundera över hur du vill att det ska se ut. Sedan är det bara för dig att se över hur du på bästa sätt får det gjort. Om du vill göra det själv, få hjälp att brodera direkt på plagget eller på ett märke. Ett snyggt sätt att synas på just det sätt som du själv väljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.