Hur använder man strykmärken?

Strykmärken har en uppsjö av olika användningsområden. Oavsett om det handlar om att namnmärka barnens kläder eller att laga hål på plagg, kommer strykmärken till god användning. Du kan även använda strykmärken för att skapa en personlig och unik touch på dina kläder.

Vad är strykmärken?

Strykmärken är enkelt sammanfattat märken som kommer med en klistrig baksida som fäster på textil genom att du värmer med strykjärn. När du har värmt fast dina strykmärken på ett plagg kommer de sitta bra även då du tvättar plagget. Du hittar strykmärken i alla möjliga former, färger och designer om du söker på nätet.

Vad kan du använda strykmärken på?

Strykmärken fungerar att använda på de flesta textilier. Det enda du behöver försäkra dig om är att tyget du planerar att fästa strykmärket på klarar hög värme. När du ska stryka fast märket med strykjärnet kommer du vilja använda hög värme för att se till att det fäster bra. Om du då har ett väldigt känsligt tyg kan det förstöras av den höga värmen. Vill du ändå använda dig av strykmärken på den typen av tyg så är det bättre att du väljer att sy fast dina märken.

Applicera strykmärken

Du applicerar dina strykmärken enkelt. Det du behöver i utrustningsväg förutom märket och den textilyta där du ska sätta fast märket är ett strykjärn och gärna en bit lakan eller annat tunt tyg. Sedan följer du nedanstående steg.

  • Värm upp strykjärnet – helst till tre prickar.
  • Lägg din textil på strykbrädan med platsen du ska fästa märket på uppåt.
  • Ta bort skyddspapperet från ditt märke och lägg märket på plats på textilen med den klistriga sidan nedåt.
  • Lägg försiktigt lakanet ovanpå märket som skydd mellan det och strykjärnet.
  • Värm med strykjärnet i cirka 15 sekunder.
  • Kontrollera att märket sitter ordentligt fast. Värm ytterligare ett par sekunder om någon sida inte fäst helt.
  • Låt märket svalna en stund innan du använder eller tvättar det första gången.

Använda strykmärken för att laga hål

Strykmärken är ett utmärkt sätt att laga hål i plagg. Exempelvis på knän eller armbågar på barnets kläder där det nötts hål. När du ska använda ett strykmärke för detta ändamål bör du välja ett märke som är ett par centimeter större än själva hålet. Då får märket bra fäste i tyget runt omkring hålet. Innan du värmer fast strykmärket är det en god ide att du sicksackar runt det trasiga för att undvika att det repar upp sig ännu mer.

Använda strykmärken för att märka upp barnens kläder

Strykmärken är väldigt smidiga att använda för att märka upp barnens kläder. Istället för att du skriver på namnlapparna med textilpenna så sätter du fast en namnlapp. Det gör det även enklare att ta bort denna om du i ett senare skede vill sälja barnets kläder vidare. Icke namnmärkta kläder är alltid mer attraktiva på andrahandsmarknaden.

Du kan enkelt beställa namnlappar på nätet. Nuförtiden sätter du din egen design på dina namnlappar. Du kan få dessa i olika färger och layout. Det går även att få med ikoner eller till och med bilder på barnet. Detta kan underlätta för små barn som inte ännu har lärt sig att läsa. Använd gärna dina namnlappar även till ryggsäckar, skor och annat som barnet behöver hålla reda på. Chansen att kläder och annat letar sig tillbaka till ditt barns hylla på förskolan är långt högre om de är bra uppmärkta.

Källor & vidare läsning


https://panduro.com/sv-se/inspirations/personlig-stil-med-trendiga-strykmarken-89061
https://rito.se/content/356-hvordan-bruger-man-strygemaerker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *