Hur du gör eget tryck på tröjor – steg för steg-guide

Vill du designa riktigt snygga tröjor som har exakt det motiv som du vill ha? Då ska du fortsätta läsa denna artikel. Här kommer du att få lära dig steg för steg hur du kan designa dina egna tröjor med hjälp av billiga saker som du kanske har hemma redan.

Det finns många fördelar med att designa sina egna kläder. Dels kan du bestämma helt själv hur du vill att din tröja ska se ut. Dels är det också billigt att designa dina egna kläder eftersom du bara behöver köpa en vit tröja och inte en tröja för flera hundra kronor.

Så här designar du din egen tröja steg för steg

Nu ska vi gå igenom steg för steg hur du kan designa din egen tröja på bästa sätt.

Detta är sakerna som du behöver för att designa din egen tröja med ditt eget tryck. Det är inte alls dyra grejer och du behöver inte köpa den dyraste produkten heller.

  • Du behöver:

Transferpapper för textiltryck.
Strykjärn.
Sax.
Bläckstråleskrivare.
T-shirt.

  • Gör så här:

1. Det första som du ska göra är att bestämma dig för vilket tryck det är som du vill ha på din tröja, antingen väljer du en bild eller en text. Om du väljer en text så kan du till exempel använda dig av programmet Word för att skriva texten.

2. När du har bestämt dig för vilken bild eller text du vill ha så tar du fram transferpappret och lägger det i skrivaren.

3. Sedan är det bara att skriva ut ditt motiv. Tänk på att alla skrivare tar olika lång tid på sig att skriva ut.

4. När motivet är utskrivet så ska du vänta i några minuter tills bläcket på pappret har torkat helt innan du fortsätter till nästa steg.

5. Nu är det dags att klippa ut ditt motiv. När du ska klippa ut motivet så ska du klippa så nära motivet som möjligt, men se till så att du inte klipper sönder själva motivet. Det är viktigt att du klipper så nära motivet som möjligt eftersom det resterande som du inte klipper bort blir vitt när du stryker fast det på tröjan.

6. När du är färdig med att klippa runt ditt motiv så ska du sätta på ditt strykjärn. Det ska stå på tre prickar och utan ånga. Sedan ska du lägga en handduk på ett bord som du kan stryka på. Du ska inte använda strykbrädan till detta eftersom strykbrädan blir för mjuk och det finns då risk att motivet inte fastnar.

7. Om det finns en lampa på strykjärnet som slocknar när strykjärnet är varmt så ska du vänta tills lampan slocknar innan du börjar stryka. När lampan har slocknat så lägger du transferpappret på tröjan med motivet nedåt mot tröjan. Håll sedan i ena hörnet på pappret samtidigt som du lägger strykjärnet på. Detta ska du göra så att ditt motiv inte flyttar på sig. Nu är det dags att börja stryka fast motivet på tröjan. Stryk i cirka två minuter och var noga med att stryka på kanterna för att se till så att motivet fastnar på tröjan. När du är klar så ska du låta tröjan svalna i minst fem minuter.

8. Nu ska du väldigt försiktigt dra bort pappret. Om färg följer med så lägger du tillbaka pappret och stryker lite mer på det stället. Du ska dock tänka på att det alltid följer med lite färgrester på pappret.

9. Nu är din alldeles egendesignade tröja klar!

Om det finns någon fläck på tröjan så ska du vänta minst en dag innan du tvättar tröjan. Det är oftast mildare att handtvätta kläder med tryck istället för att tvätta i en tvättmaskin. Om du tvättar tröjor med tryck i tvättmaskinen så finns det stor risk för att trycket bleknar eller lossnar.

Låt ett företag designa din tröja

Om du inte vill trycka motivet själv på tröjan så kan du låta ett företag göra det, du får självklart bestämma motivet själv. Om du vill låta ett företag trycka motivet på en tröja så slipper du allt jobb men du får betala en slant för det.

Det finns många företag på nätet som trycker motiv på tröjor och du får självklart välja ditt motiv själv.
Du betalar för själva tröjan som motivet ska tryckas på och även för motivet, beroende på hur stort det är. Hos företag finns det även andra kläder som du kan designa, bland annat byxor och jackor. Allt du behöver göra är att ladda ned ditt motiv på din dator och sedan leta upp ett företag på nätet som designar kläder. Efter det så följer du instruktionerna som står på hemsidan. Oftast behöver du bara ladda upp bilden till deras hemsida och placera den där du vill ha den på klädesplagget. Det kan vara en stor fördel att beställa från företag eftersom du slipper göra allt jobb själv och det är väldigt enkelt för dig att beställa.

Sammanfattning

Det är väldigt roligt att kunna designa sina egna kläder, men det är också väldigt enkelt att göra det själv. Du behöver inte ha några dyra saker för att kunna designa dina egna kläder och de flesta saker som du behöver har du nog redan hemma. De enda som du behöver är ett strykjärn, transferpapper, en tröja, sax och en bläckstråleskrivare. Det går snabbt och smidigt att designa sin egen tröja och det kan bli riktigt billigt om du köper en basic t-shirt.

Det är viktigt att du inte tvättar tröjan på minst en dag efter du har strukit fast motivet, då det finns risk att det släpper helt eller bleknar. Det är också bäst att handtvätta en tröja med motiv istället för att tvätta i tvättmaskinen, eftersom motivet lätt kan blekna eller lossna helt i tvättmaskin.

Om du inte vill designa själv utan vill slippa allt pyssel så går det lika bra att beställa en tröja från ett företag. Om du beställer en egendesignad tröja från ett företag så får du självklart bestämma själv vilket motiv du vill ha och var du vill att motivet ska vara placerat. Du får dock tänka på att du får betala en slant när du beställer från företag, dock så är det oftast väldigt bra kvalitet på de kläderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.