Vad är silkscreentryck?

Silkscreentryck är en tryckteknik som innebär att man använder schabloner monterade på en tryckram för att skapa olika motiv på till exempel tyg eller papper. Eftersom det är en tryckteknik så kan du lätt göra flera exemplar av ditt motiv, på olika typer av plagg. Trycktekniken är bland de vanligaste och har många namn, när man pratar om screentryck, serigrafi, tygtryck eller genomtryck syftar man till samma metod.

Bakgrund och användning

Tekniken användes redan i det gamla Egypten för att dekorera gravar och i Grekland för att skapa mosaik. Den kom till Europa på 1400- talet. Under 1930- talet började konstnärer i USA använda tekniken för att skapa olika typer av konst, som kunde produceras i större skala. En känd konstnär som senare använde trycktekniken är Andy Warhol.

Anledningen till att det kallas silkscreentryck är för att ramen från början kläddes i silke. Nu är det vanligaste materialet att använda på ramen nät av polyester.

Motivet
Bilderna som man skapar i silkscreentryck är uppbyggda i lager. Varje färgsektion trycks för sig, och du gör en schablon för varje färgdel. Därför lämpar det sig bäst om du gör enklare former, som text eller seriefigursliknande motiv. Nedan finner du en beskrivning för hur man trycker med ett lager färg.

Färgerna
Om du planerar att trycka på ett ljust material är det lämpligt att använda färger som är transparenta, eller pigmentfärg som de också kallas. Färgerna är lite genomskinliga och du kan skapa spännande effekter genom att trycka två färger på varandra, och därmed blanda dem.

Om du istället ska trycka på ett mörkt material bör du välja en täckande färg, som kommer synas bättre på den mörka ytan.

Det här behöver du

 • En silkscreenram.
 • En rakel (en skrapa till färgen).
 • Något att trycka på, till exempel en t-shirt eller ett papper.
 • Ett motiv utskrivet på papper eller overheadplastfilm.
 • En skalpell.
 • En skärbräda eller annat underlägg.
 • Maskeringstejp.
 • Färg som passar materialet du ska trycka på.

Så här går det till

 • Skär ut motivet ur pappret med skalpellen.

Om det blir fel kan du laga med tejp och skära ut det igen. Nu har du gjort en schablon.

 • Fäst schablonen på baksidan av silkscreenramen.

Använd maskeringstejp noga runt om så att det inte finns någon risk för att det kan komma genom färg på något annat ställe än det som du har skurit ut. Tänk också på att du sätter fast motivet åt rätt håll, så att det inte blir spegelvänt när du trycker. Kontrollera detta genom att hålla ramen med baksidan från dig. Då ska du se motivet rättvänt.

 • Placera silkscreenramen på materialet.

Om du vill trycka på en t-shirt bör du lägga din skärbräda eller en kartongbit inuti t-shirten så att inte färgen blöder igenom till andra sidan. Se noga till att motivet hamnar precis där du vill ha det.

 • Häll färgen i ramen.

Skaka färgen innan, och lägg en jämn färgsträng vid ena kanten av ramen. Det är bra om färgen inte rinner över själva hålen i schablonen direkt, då kan kanterna på motivet bli lite ojämna.

 • Skrapa färgen över motivet.

Håll ramen bestämt nedtryckt så den inte ändrar position, och skrapa färgen över motivet med rakeln med ett jämnt hårt tryck. Skrapa färgen fram och tillbaka genom ramen ca tre gånger.

 • Lyft bort silkscreenramen.

Lyft ramen rakt upp och se till att ingen färg rinner ner på den tryckta ytan.

 • Rengör materialet noga.

Gör rent ramen och rakeln med vatten och diskmedel. Om det finns färg kvar på dem kan det lätt förstöra nästa tryck. Om du har gjort din schablon i papper så kan du inte återanvända den, men om du har gjort den med overheadplast är det lätt att rengöra och spara den till ytterligare ett tryck.

 • Fixera färgen.

Om du har tryckt på en t-shirt så är det bra om du fixerar färgen så det går att tvätta den efter användning. Låt färgen torka enligt anvisningarna på just den färg du har valt att använda. Vänd sedan t-shirten ut och in, lägg en kartongbit inuti den, och ta fram strykjärnet. Stryk på baksidan av trycket i ungefär två minuter, så kommer färgen att fixeras. När du har gjort detta så kommer du kunna tvätta plagget i 30 grader.

Nu har du ett unikt motiv, som är tillverkat på ett hantverksmässigt sätt. När du kan grunderna är det bara att börja experimentera med flera lager av färger. Det kan bli hur häftigt som helst. Lycka till!

Referenser & vidare läsning:

https://www.harmstonarts.com/the-process.html
https://www.farg.nu/blogg/textilfarger-for-screentryck/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *